Gastvrijheidswedstrijden
Maandag 10 en woensdag 12 februari 2025
Deelnemers.
Een opleiding mag 3 studenten/deelnemers (gastheer-/vrouw) per dag aanmelden. Van deze 3 studenten is 1 student reserve. Plaatsing is afhankelijk van het aantal inschrijvingen. Iedere student bedient één gastentafel van twee personen.
Maandag 10 februari 2025: gastvrijheidswedstrijd 2de jaars horeca studenten.
Woensdag 12 februari 2025: gastvrijheidswedstrijd 1e jaars horeca studenten.
De wedstrijd.
U krijgt de beschikking over een restauranttafel en een bijzettafel (beiden 0.80 x 0.80 m) welke aangekleed moet worden met eigen linnen, bestek, glaswerk, tafelversiering enz.
U verzorgt als individu één tafel van 2 gasten. Voor elke tafel kookt één kok. Tijdens het overleg vóór de lunch krijgt u te horen wat de kok gaat koken. Met dit menu maakt u een passend wijnadvies. Hierover wordt u door de jury bevraagd. U dekt de tafel en krijgt de mogelijkheid de lunch te gebruiken, voordat de gasten arriveren.
Extra ambachtelijke elementen voor de gastvrijheidswedstrijden editie 2025:
Servetten vouwen voor de 1e jaars studenten:
5 servetten vouwen waarvan 3 in 3D in 8 minuten tijd.
Voor presentatie op side plate en in een glas extra punten.
Presentatie ook van hoog naar laag.
Servetten vouwen voor de 2de jaars studenten:
10 servetten vouwen waarvan 5 in 3D in 10 minuten tijd.
Voor presentatie op side plate en in een glas extra punten.
Presentatie ook van hoog naar laag.
Koffiebereiding 1e jaars studenten:
Het maken van een cappuccino en deze op een correcte wijze presenteren aan de gast.
Voorwaarden cappuccino:
U presenteert twee gelijke kopjes, evenredig in schuim en melk.
Schuim is van perfecte dikte – lepel glijdt rustig door schuim heen (jury test)
U presenteert cappuccino’s met een figuurtje erin of u maakt twee cappuccino’s zonder figuur, maar identiek aan elkaar.
U heeft weinig tot geen schuim over.
Koffiebereidingen 2de jaars leerlingen:
Het maken van een cappuccino en deze op een correcte wijze presenteren aan de gast (of)
Het maken van een latte macchiato en deze op een correcte wijze presenteren aan de gast (of)
Het maken van een Irish coffee en deze op een correcte wijze presenteren aan de gast.
Voorwaarden cappuccino:
U presenteert twee gelijke kopjes, evenredig in schuim en melk.
Schuim is van perfecte dikte – lepel glijdt rustig door schuim heen (jury test)
U presenteert cappuccino’s met een figuurtje erin of u maakt twee cappuccino’s zonder figuur, maar identiek aan elkaar.
U heeft weinig tot geen schuim over.
Gasten geven de keus na het dessert u door.
Vanaf 12.30 arriveren de gasten. U bereidt een aperitief en een amuse aan tafel en serveert deze aan uw gasten. Het is niet de bedoeling dat het aperitief en/of amuse aan de jury wordt geserveerd.
Aansluitend serveert u de afgesproken lunch inclusief dranken. Het ontkurken van de wijn is een verplicht onderdeel. Na het afscheid van de gasten ruimt de student alles op en maakt zich op voor de prijsuitreiking!
Programma gastvrijheidswedstrijden maandag en woensdag.
09.30 uur | Gelegenheid tot binnen brengen van de meegebrachte materialen. Rondleiding werkplekken. |
10.00 uur | Inrichten office (tot 11.30) |
10.15 uur | Instructie door juryvoorzitter. |
10.30 uur | Werkoverleg keuken – bediening, in het restaurant! |
10.45 uur | Start opdekken restaurant. |
11.45 uur | Restaurant klaar en lunch deelnemers. |
12.15 uur | Aanwezig in het restaurant aansluitend om 12.30 uur ontvangst van uw gasten en het serveren van het aperitief en amuse. |
13.15 uur | Voorgerecht serveren. |
14.00 uur | Hoofdgerecht serveren. |
14.30 uur | Dessert serveren, aansluitend wordt de koffievariant geserveerd. |
15.15 uur | Afscheid van de gasten. |
16.00 uur | Prijsuitreiking. |
De winnaar ontvangt een geldprijs van € 250,--
De nummers 1 t/m 3 ontvangen een medaille en de overige deelnemers ontvangen een herinneringsmedaille.
i.v.m. de koppeling van gastvrijheid en kookwedstrijden zijn bovengenoemde tijden dwingend.
Mee te brengen zaken
Van u als kandidaat wordt verwacht, dat u alle zaken meebrengt welke u denkt nodig te hebben om de lunch tot een succes te maken. Denk bijvoorbeeld ook aan het servies t.b.v. de amuse en het serveren van de koffie.
Alle gerechten worden 'en assiette' doorgegeven.
Verder zorgt de organisatie voor:
- een assortiment aan wijnen*
- tafelwater
- brood
- tafels (0.80 x 0.80 m.) (10 stuks i.h. restaurant)
- guéridons (0.80 x 0.80 m) (10 stuks i.h. restaurant)
- bijpassende stoelen (20 stuks)
- koffiezetapparatuur (met koffiebonen, melk en servies)
- Linnen servetten voor het onderdeel servetten vouwen. U neemt eigen servetten mee voor de tafel
- broodjeslunch voor u als deelnemer*
wijnadviezen maken onderdeel uit van de wedstrijd. Vóór de lunch wordt u kort bevraagd over de gemaakte wijnkeuze..
Beoordeling
De beoordeling begint op het moment dat de juryvoorzitter de instructie beëindigd en u een aanvang neemt met de voorbereidende werkzaamheden. Het inrichten van het office valt buiten de beoordeling. Wanneer de gasten zijn geannonceerd verzorgt u een aperitief en amuse (zelf meebrengen, bereiding IN het restaurant). Tijdens de service wordt er gelet op technieken (o.a het openen van wijn aan tafel), sociale vaardigheden en timing. Alle gerechten worden ‘en assiette’ geserveerd. De koffie, melk en het servies staat ter beschikking, maar de eventuele aankleding/aanvulling ligt bij de deelnemer. De beoordeling vindt plaats middels een rapport met daarop een uniform puntensysteem met een maximaal te behalen puntenaantal. Score vindt plaats door correcte uitvoering en zo wint degene met het hoogste puntenaantal.
Voorwaarden
Er dient gepaste kleding te worden gedragen, bedrijfskleding is hierbij een mogelijkheid. Er is een ruimte u om te kleden. Verder is het toegestaan (zelfs gewenst) dat u middels uw huisstijl laat blijken wie u bent.
Niet toegestaan
Het gebruik van enige elektrische apparatuur is niet toegestaan tijdens de wedstrijd. Ook het gebruik van laptop en/of mobiele telefoon voor welk doeleinde dan ook, is niet toegestaan!
Jury
Er wordt gejureerd door twee juryleden per dag. Deze staan onder leiding van een juryvoorzitter, die alle dagen aanwezig is en zorgt voor een ordentelijk verloop en voor beantwoording van vragen.
Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.
U ontvangt een certificaat met de score en een persoonlijke noot van de jury.